Už jen dnes! Doprava za 1 Kč se Zásilkovnou! (2780 odběrných míst po celé ČR) 

Špatně se vám mixuje? Něco nefunguje? Zkuste si prosím Mixit pustit třeba v prohlížeči Edge, my to zatím opravíme. Omlouváme se!

Apetit: Když vaří porota MasterChef

Zdroj: Apetit 11/2015


Když vaří porota MasterChef

V televizi právě běží soutěž MasterChef Česko, ve které amatérští kuchaři plní nejrůznější úkoly a bojují o postup do dalších kol. Jak by to ale vypadalo, kdyby soutěžili sami porotci? Zadali jsme jim záludný úkol: proměnit klasické české jídlo ve specialitu, která by je poslala rovnou do finále! Připravila


MasterChef Česko je soutěž amatérských kuchařů. Ty nejlepší čeká v každém díle několik úkolů, které – aby postoupili do dalšího kola soutěže – musí splnit. Jde například o to, vymyslet a uvařit během hodiny a půl romantickou večeři pro několik párů či kanapky pro velkou skupinu gastronomických odborníků anebo připravit jídlo z předem daných, ale do poslední chvíle utajených ingrediencí.

Soutěž tak testuje jejich kuchařské znalosti i schopnost improvizovat a pracovat ve stresu. Porota složená ze špičkových šéfkuchařů Marka Raditsche, Marka Fichtnera a Mirka Kaliny pak rozhodne, kdo půjde dál a kdo domů.

Napadlo nás podrobit zkoušce i porotce, a tak jsme jim vymysleli následující úkol – proměnit jakékoli obyčejné, klasické české jídlo v originální pokrm. Jak to dopadlo? Výsledek předčil naše očekávání! O rýžovou kaši Marka Raditsche jsme se málem poprali, Mirkův tatarák jsme doslova vdechli a millefeuile Marka Fichtnera? Ještěže každý, kdo byl na focení, dostal vlastní porci – o tenhle dezert se totiž dělit nechcete! Šéfkuchaři své recepty postavili na jednoduchosti, a přitom je vyladili k dokonalosti. Do finále bychom je poslali všechny!


Marek Raditsch


ŠÉFKUCHAŘ, KAMPA GROUP


Když nám Marek Raditsch oznámil, že se chystá udělat ‚makeover‘ mléčné rýže, trochu v nás hrklo.

Co se dá se sladkou rýží vymyslet?

Pak ale před objektiv fotoaparátu postavil talíř s dokonale vyladěným dezertem, a my jsme museli v duchu smeknout! „Ve škole mi mléčná rýže vůbec nechutnala, potom jsem ale ve Skandinávii ochutnal rýži a la Malta, což je tamní vánoční dezert, a ta mě dostala. Trochu jsem recept ještě vylepšil: přidal jsem koření, mandle, a hlavně maliny na několik způsobů. V dezertu tak hraje nejen chuť, ale i různé textury,“ popisuje Marek Raditsch.


VIZITKA Velí restauracím Kampa Park a Hergetova Cihelna, je členem mezinárodní poroty kuchařské soutěže a prezidentem Bocuse d’Or Česká republika. Rýžový pudink Malta


PŘÍPRAVA 20 MINUT + MRAŽENÍ * VAŘENÍ 30 MINUT * PRO 4 OSOBY * VELMI SNADNÉ


Tenhle recept vám jednou provždy vymaže vzpomínku na rozvařenou mléčnou rýži ze školní jídelny.


1 lžíce másla 200 g rýže na rizoto 100 g krupicového cukru špetka mletého kardamomu 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá špetka soli 1 litr mléka 2 lžíce likéru Amaretto 200 g mandlí, nasekaných nahrubo 300 ml smetany ke šlehání 33%


NA MALINOVÝ SORBET


200 ml malinového pyré (viz Něco navíc)

+ 4 lžíce na dokončení 30 g krupicového cukru 30 g glukózy


NA DOKONČENÍ


hrst čerstvých malin lžíce lyofilizovaných malin (sušených mrazem), drcených (koupíte je např. na www.mixit.cz) hrst loupaných mandlí * V rendlíku rozehřejte máslo a vsypte rýži, krátce opražte, pak přidejte cukr, kardamom, vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku, špetku soli a přilijte 360 ml vody a mléko. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud rýže nebude al dente. Pak odstavte, vmíchejte amaretto a mandle a dejte vychladnout. Potom ušlehejte smetanu a vmíchejte ji do rýže.

* Na sorbet: malinové pyré přiveďte k varu, stáhněte ze sporáku a vmíchejte cukr s glukózou. Dejte do zmrzlinovače a umíchejte sorbet. Dejte jej aspoň na 1 hodinu do mrazáku.

* Rýži rozdělte do talířů, ozdobte čerstvými malinami, drcenými sušenými malinami i odloženým pyré a mandlemi a nakonec dejte do každého talíře noček malinového sorbetu.

* NĚCO NAVÍC Malinové pyré koupíte např. v Makru (též pod názvem coulis), nebo si je připravte sami: čerstvé či mražené maliny krátce povařte, protřete přes jemné síto a případně doslaďte.


„Tenhle skandinávský dezert vás dostane chutí a hlavně promyšlenou kombinací textur: hebké rýže, křupavých mandlí a ledového sorbetu.“ Marek Fichtner


ŠÉFKUCHAŘ, HOTEL AUGUSTINE


Marek Fichtner se našeho úkolu zhostil s pečlivostí sobě vlastní a tradiční štrúdl přetvořil v elegantní millefeuile, dezert, který by se mohl s přehledem podávat v michelinských restauracích. Kouzlo tohoto dezertu je v jednoduchosti chutí a ve vychytaných detailech. „Štrúdl jsem jednoduše rozebral a znovu složil,“ říká s úsměvem šéfkuchař. Když jsme ale zabořili do millefeuille vidličku, úplně jsme ztratili řeč. Jednotlivé komponenty se v ústech propojily, a my si dopřávali báječný chuťový zážitek!


VIZITKA Několik let vedl kuchyň pražského hotelu Kempinski, nyní je šéfkuchařem v hotelu Augustine.


„Vzal jsem základní komponenty štrúdlu a jednoduše je přeskládal. A výsledek? Tomuhle dezertu prostě propadnete!“ Miroslav Kalina


ŠÉFKUCHAŘ, RESTAURACE KALINA


Když jsme Mirkovi Kalinovi zadali úkol, měl v tom, co uvaří, hned jasno – lehce zauzený telecí tartar. „Tenhle tatarák zadání dokonale splňuje. Když jsme otvírali naši restauraci, chtěl jsem podávat uzené s křenem.

Chtělo to ale trochu finesy, a tak vznikl tenhle tartar,“ vypráví. Pokud si ho objednáte, zaručeně vzbudíte zájem ostatních hostů. To když před vámi číšník zvedne poklop a vypustí tím ven uzený kouř. Je to efektní, voňavé, má to styl a chutná to skvěle!


VIZITKA Bývalý šéfkuchař hotelu Hoffmeister je spolumajitelem a šéfkuchařem vyhlášené restaurace Kalina v centru Prahy.


Lehce zauzený telecí tartar


PŘÍPRAVA 15 MINUT * PRO 4 OSOBY * VELMI SNADNÉ


Šéfkuchař Miroslav Kalina před podáváním fouká pod poklop s tatarákem kouř a krátce ho tak zaudí. Doma tohle nezvládnete, ale nevadí: místo obyčejné soli použijte uzenou anebo do směsi kápněte trochu tekutého uzeného kouře.


320 g telecího karé nebo hřbetu bez kosti 4 lžičky čerstvě nastrouhaného křenu 4 lžičky panenského olivového oleje sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti 4 lžičky citronové šťávy 4 lžičky nadrobno nasekané pažitky

+ na ozdobení 4 žloutky (viz Něco navíc) opečená bagetka k podávání * Maso nakrájejte na drobné kostičky a smíchejte se zbylými ingrediencemi kromě žloutků. Ochutnejte a případně osolte, opepřete nebo přidejte citronovou šťávu. Vytvarujte do 4 bochánků, navrch posaďte žloutek.

Posypte pažitkou a podávejte s bagetkou.

* NĚCO NAVÍC Mirek Kalina podává tatarák se žloutkem uvařeným při 63 °C. Pokud nemáte sous-vide ani parní troubu, použijte čerstvý syrový žloutek.


„Tatarák nemusí být jen z hovězího masa, s cibulí a hořčicí. Zkuste moji verzi z telecího a křenu!“





Novinky z obchodů

Redaktorka Darina Sieglová měsíc co měsíc neúnavně pátrá po produktech, které se nově objevily v regálech obchodů.


Tip naší Darinky


Foto autor| FOTO: ARCHIV

Foto popis| 4 varianty blaha Opočenský jogurt zraje přímo ve skle a vychutnat si ho můžete ve 4 příchutích: jahoda, čokoláda– višeň, borůvka–ostružina a broskev–meruňka. Stojí 14,90 Kč.

Foto popis| Plechovky pro chlapy Budete-li hostit větší společnost pánů, mějte v zásobě dost piva. Nemusíte hned kupovat sud, ale sáhněte po svijanském pivu ve velké, znovu uzavíratelné plechovce! Stojí od 119 Kč.

Foto popis| Sůl z moře Není sůl jako sůl (viz náš článek na str. 140). Mezi ty nejlepší patří jednoznačně ‚maldonka‘ — tenké vločky mořské soli se na jazyku rozplývají a křupou zároveň. Prodává se i v uzené variantě. Stojí 115 Kč.

Foto popis| Víno s tradicí Už před 400 lety přistupovali Habáni k výrobě vína s mimořádnou pečlivostí, úctou k půdě i vinné révě a na vínech z Habánských sklepů je to znát dodnes! Ideální víno na zlepšení nálady!

Foto popis| Tempeh v biokvalitě Rozhodli jste se jíst méně masa? Pak ochutnejte tempeh! Je to skvělý zdroj bílkovin, má příjemně oříškovou chuť a variabilní využití. Prodává Billa za 54,90 Kč.

Foto popis| Proti bacilům Dopřejte si na podzim pořádnou porci vitaminů – díky čerstvým šťávám z ovoce a zeleniny to je hračka. Praktické 0,5l balení koupíte v Raw Deli. Cena: 11O Kč

Foto popis| Mikulášské zobání V Mixit.cz nabízejí speciální mikulášský mix, který – na rozdíl od jiných – nemá müsli základ. O to víc je v něm oříšků, exotického ovoce i čokolády. 239 Kč za 500 g

Foto popis| Whisky, to je gusto! Milujete Skotskou? Pak si oblíbíte i značku The Whisky Sauce Co., která vyrábí omáčky, dresinky, sirupy a octy ze skotské whisky. Vše k dostání na Cipollini.cz za 143 Kč.

Foto popis| Sladké ráno V Chocni dali dohromady pomazánkové, oříšky a čokoládu a vznikla pomazánka Choceňský Nuty, která nadchne nejen děti! Koupíte ji za 19,90 Kč.

Foto popis| Čaj matcha Pokud jste ještě nikdy neochutnali Matcha Tea, udělejte to právě teď! Je nabitý vitaminy a dodá vám potřebnou energii. Koupíte ho na Matcha-tea.cz za 320 Kč.

0 Košík Nahoru