Špatně se vám mixuje? Něco nefunguje? Zkuste si prosím Mixit pustit třeba v prohlížeči Edge, my to zatím opravíme. Omlouváme se!

Apetit: Překvapení!

Zdroj: Apetit 06/2015


PŘEKVAPENÍ!

Dort jako stvořený na oslavu Dne dětí. Korpusy můžete začít péct dva dny dopředu a pak v den D jenom skládat, potahovat, zdobit a těšit se na nadšené dětské „jééééé!“. 

PEČENÍ KORPUSŮ A PŘÍPRAVA KRÉMU * Základ dortu. Předehřejte troubu na 180 °C/160 °C. Formu o průměru 23 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. 
V míse utřete elektrickým šlehačem 250 g másla s 250 g cukru do nadýchané pěny. Po jednom přidávejte 4 vejce, vždy počkejte, až bude předchozí důkladně vešlehané. Pak zapracujte 250 g mouky s 1/2 kypřicího prášku, 1 lžičku citronového extraktu a kůru z 1 citronu, aby vzniklo hladké těsto. Přesuňte do formy a uhlaďte povrch. Pečte 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku, sejměte papír a nechte zcela vychladnout. Zopakujte se zbývajícími surovinami, abyste získali dva korpusy. 
* Mezitím připravte krém na spodní patro. 
V míse utřete máslo se třetinou moučkového cukru. Až se zcela vstřebá, přidejte po částech zbývající cukr střídavě s mlékem, kůrou a šťávou z citronu i citronovým krémem a vyšlehejte, aby byl krém hladký a nadýchaný. 
Odložte do chvíle, kdy bude potřeba, nebo dejte do chladničky, ale před použitím ho nezapomeňte přivést k pokojové teplotě. 
* Připravte vrchní patro. Předehřejte troubu na 180/160 °C. Formu o průměru 15 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. V míse vyšlehejte máslo a cukr do nadýchané pěny. 
Po jednom přidávejte vejce, vždy počkejte, až bude předchozí důkladně vešlehané. Pak zapracujte mouku s kypřicím práškem a vanilkový extrakt, abyste získali hladké těsto. Přesuňte do formy a uhlaďte povrch. Pečte 20 minut, pak teplotu trouby zmírněte na 160 °C a pečte dalších 25 minut. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak vyklopte na mřížku, sejměte pečicí papír a nechte zcela vychladnout. 
PŘÍPRAVA JAHODOVÉHO KRÉMU * Na krém pro vrchní patro utřete v míse dohladka máslo se 100 g moučkového cukru, pak postupně zapracujte zbytek. Přidejte mléko a jahodový prášek, poté vyšlehejte, aby byl krém nadýchaný. 
SESTAVENÍ KORPUSŮ * Až oba korpusy na spodní patro zcela vychladnou, podélně je rozřízněte napůl, získáte 4 vrstvy. Vykrajovátkem o průměru 10 cm udělejte uprostřed každého kola otvor (viz obr. 1) a pak je na dortové podložce poslepujte citronovým krémem. Sestavený korpus pak potřete tenkou vrstvou zbývajícího krému. Uložte do chladničky nejméně na 2 hodiny tuhnout. 
* Až korpus na vrchní patro vychladne, podélně ho 2x prokrojte. Vrstvy promažte a spojte jahodovým krémem, postavte na prkénko a potřete zbylým krémem. Uložte do chladničky a nechte aspoň 2 hodiny tuhnout. 
PLNĚNÍ, POTAHOVÁNÍ & ZDOBENÍ * Pracovní plochu poprašte malým množstvím moučkového cukru a do 1,5 kg potahovací hmoty zapracujte trošku potravinářské barvy a pak hněťte, až bude stejnoměrně zbarvená. Oddělte 500 g, zabalte do potravinářské fólie a odložte na vrchní patro. Zbývající obarvenou hmotu rozválejte do kruhu velkého tak, aby s mírným přesahem pokryl spodní patro dortu. Fondán opatrně natočte na váleček a rozbalte nad korpusem, pak ho uhlaďte rukama a na spodku seřízněte přečnívající část. Uprostřed fondánu, kde se prověšuje, vyřízněte křížek, fondán vtiskněte dovnitř a odřízněte přebývající (viz obr. 2). Vnitřek naplňte sladkostmi (viz obr. 3) – pozor, plňte co nejpozději, aby uvnitř nezvlhly! Do dortu zapíchněte těsně kolem otvoru pravidelně kolíky a zkraťte je, aby zařezávaly s dortem. 
Vršek obdobným způsobem potáhněte zbývajícím obarveným fondánem. Pak ho posaďte na spodek tak, aby zakryl otvor. Namíchanou polevu-lepidlo dejte do malého sáčku a ustřihněte špičku a tence ji naneste po spodním obvodu obou pater. Pak na ni vyskládejte cukrové perly. * Zbývajících 500 g fondánu rozdělte podle množství barev a obarvěte (viz výše). Rozválejte je na ploše poprášené moučkovým cukrem a vykrájejte z nich různě velká kolečka. Pomocí polevy-lepidla je přilepte na dort a případně zdobte svíčkami. Dort vydrží v chladu až 3 dny. 

Puntíkovaný dort s překvapením 

PŘÍPRAVA 3 HODINY + 4 HODINY CHLAZENÍ * PEČENÍ 2 HODINY * PRO 20 OSOB * PRO ZKUŠENÉ 

NA KORPUS PRO SPODNÍ PATRO 500 g másla, změklého 500 g krupicového cukru 8 velkých vajec, prošlehaných 500 g hladké mouky 1 sáček kypřicího prášku 2 lžičky citronového extraktu kůra ze 2 biocitronů NA KRÉM PRO SPODNÍ PATRO 175 g másla, změklého 500 g moučkového cukru, prosátého 2 lžíce plnotučného mléka kůra z 1 biocitronu a šťáva ze 2 200 g citronového krému (jako lemon 
curd prodává Marks & Spencer) NA KORPUS PRO VRCHNÍ PATRO 200 g másla, změklého 200 g krupicového cukru 4 velká vejce, prošlehaná 200 g hladké mouky 1/2 sáčku (2 lžičky) kypřicího prášku 1 lžička vanilkového extraktu NA KRÉM PRO VRCHNÍ PATRO 125 g másla, změklého 300 g moučkového cukru, prosátého 3 lžíce plnotučného mléka 1,5 lžíce prášku z mrazem sušených jahod nebo malin (prášek k dostání například na www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz nebo si kupte kousky – třeba na www.mixit.cz – a semelte je v robotu) NA OZDOBENÍ 100 g moučkového cukru smíchaného s pár kapkami vody na tekutou polevu k použití jako lepidlo + moučkový cukr na poprášení 2 kg hotové bílé fondánové 
potahovací hmoty výběr pastových potravinářských barev (my jsme použili modrou, růžovou, oranžovou, fialovou, zelenou a žlutou) bonbonky a jiné sladkosti 
(například lentilky) na naplnění 4 dortové kolíky (jehly) bílé nebo stříbrné cukrové perly barevné dortové svíčky (nemusí být) 

JAK NA VĚC… Do dortu lze schovat i čokoládové mince či želatinové medvídky anebo cokoli, co mají vaše děti rády. V časovém presu či pro menší skupinu stačí připravit a potáhnout bez vyřezávání jen samotný spodek. 

0 Košík Nahoru