Za každý nákup až 7 % v kreditech zpět! Čím více nakoupíte, tím více nasyslíte. :) 

Nový borůvkový Mixit Drink je již v prodeji!

Asistentka.cz: Jak si ze spíže udělat ovocnou zahrádku

Zdroj: Asistentka.cz 30. 5. 2011

Asistentka.cz 2011 05 30

Jak si ze spíže udělat ovocnou zahrádku

Pomalu se blíží ovocná sezóna a těšíme se na jahody se šlehačkou, bublaniny, štrůdly a mnoho dalších sladkých pochoutek, které jsou nejlepší právě z čerstvého a akorát zralého ovoce. Jenomže každého z nás občas honí mlsná a má chuť na maliny nebo borůvky i jindy než právě v létě. Jenomže ty v obchodě zpravidla nemají žádnou chuť a navíc stojí tolik, že kdekoho mlsná rychle přejde. Mnohem lepším řešením je ovoce konzervovat. Tak ho budete mít k dispozici po celý rok v nesčetných podobách a navíc vás může hřát u srdce, že jste spotřebovali celou vaši letošní úrodu. Jak ale uchovávat ovoce, aby zůstalo co nejlepší a neztratilo nic ze své chuti ani vitamínů?

Každé ovoce se hodí pro jiný druh konzervace. Nejjednodušším způsobem uchovávání je prosté mražení. Ideální jsou pro mražení lesní plody jako borůvky, maliny nebo brusinky. Ty stačí pouze omýt, nechat okapat přebytečnou vodu a po malých dávkách (tak abyste je nemuseli rozmrazovat a znovu mrazit) umístit do mrazáku, ideálně do části, kterou příliš neotevíráte. Výhodou tohoto způsobu uchovávání ovoce je, že je téměř k nerozeznání od čerstvého – mražení mu ponechává jeho chuť, strukturu i většinu vitamínů a výživných látek.

Další oblíbenou metodou je takzvané kompotování či nakládání. Výhodou této metody je dlouhodobá trvanlivost ovoce díky tomu, že je vařeno a jsou tak zničeny veškeré mikroorganismy. Navíc je poté díky prudkému chlazení uchováváno ve sklenicích ve vakuu a nehrozí tak množení nežádoucích bakterií a mikroorganismů, které by mohly lahůdku znehodnotit. Kompotování se hodí téměř pro jakékoliv ovoce, obzvlášť lahodné jsou hrušky, švestky, ale třeba i méně známý rybíz nebo brusinky. Nevýhodou kompotování je poměrně velké množství cukru, které se do kompotů přidává a které tak ze zdravé lahůdky dělá kalorickou bombu. Druhou nevýhodou je, že ovoce varem ztratí většinu ze svých nutričních hodnot.

Dalším způsobem, který z vašeho špízu udělá i v zimě letní zahrádku, jsou ovocné marmelády a džemy. Na rozdíl od těch kupovaných, v domácích marmeládách nenarazíte na dlouhou řadu „éček“ ani na jiné přidané chemické konzervanty a dochucovadla. Domácí marmeládu si můžete osladit podle chuti a udělat si ji zkrátka takovou, jakou máte rádi. Navíc při její výrobě můžete použít i měkčí ovoce, které není pro jiné způsoby konzervace vhodné.

Poslední variantou skladování ovoce je sušení. Asi každý někdy sušil křížaly, ať už na topení (pozor na mušky), nebo v sušičce. Proč se ale omezovat jen na křížaly? Sušit můžete i kiwi, jahody, maliny nebo banány, ty je ale nutné želírovat (namáčet do směsi pektinu a cukru), a tak ovoce de facto mírně kandovat. Typickým příkladem jsou jahody, které takřka nenajdete bez přidaného cukru, který slouží jako konzervant, čímž se ze zdravé pochoutky stává sladký hřích.

Budoucností sušeného ovoce je ale lyofilizace – sušení mrazem. Díky tomu, že se čerstvé ovoce hluboko zmrazí a voda se z něj odstraňuje za nízkého tlaku a teploty sublimací, zachovává si lyofilizované ovoce téměř všechny výživné látky, barvu, chuť i velké procento vitamínů,“ vysvětluje kouzla lyofilizace Martin Wallner, zakladatel Mixit.cz. Takto upravené ovoce navíc vydrží celé roky a můžeme ho tak mít doma po ruce neustále. Je to zdravá lahůdka na zobání k televizi, po které se utlučete, skvěle se hodí ale i na vaření a pečení.V kuchyni (zvlášť cukrářské) tak nahradí skutečně čerstvé ovoce.

Doma si ovoce lyofilizací sice neusušíte, ale pokud chcete mít neustále po ruce čerstvé ovoce beze strachu z toho, že se zkazí, nakupte si ho do zásoby na www.mixit.cz, kde si můžete koupit například plný tubus s názvem Křupavé ovoce plný lyofilizovaných jahod, malin a banánů v balení 150g  za 199 Kč. To už je slušná mísa ovoce. 150 g lyofilizovaného ovoce se totiž rovná více než kilogramu čerstvého.

0 Košík Nahoru