Víte, že za každý nákup na Mixit získáváte kredity? Aktuální stav odměn zjistíte po přihlášení do svého účtu.

Je tu nová Oříšková Mixitka - 71 % oříšků a arašídů. Jen 7,1 % cukru

Špatně se vám mixuje? Něco nefunguje? Zkuste si prosím Mixit pustit třeba v prohlížeči Edge, my to zatím opravíme. Omlouváme se!

Denik.cz: Jak naučit děti správně snídat? Jídlem ve škole

Zdroj: Deník.cz 18.9.


Jak naučit děti správně snídat? Jídlem ve škole

Praha /INFOGRAFIKA/ – Děti jedí nezdravě a tloustnou. Snídají cestou do školy, svačinu si kupují v automatu a místo oběda ve školní jídelně dávají přednost slaným hranolkům, které zapijí sladkou limonádou. Na špatné stravování školáků v poslední době upozorňují dietologové, ministerstvo školství i zdravotnictví.Některé základní školy první odvážný krok už udělaly, když zakázaly automaty s nezdravými potravinami.

Jiné jdou ještě dál, například do pardubických škol dováží zdravé svačiny na objednávku Česká abilympijská asociace. A v Kladně zahájili zdravé snídaně podávané ve škole.

„Jsme možná vůbec první škola v republice, s výjimkou internátů, která snídaně nabízí. Alespoň jinou se nám najít nepodařilo," chlubí se ředitelka 11. základní školy ve Vašatově ulici v Kladně Vladimíra Hamousová, která akci vymyslela.

Jak to probíhá? Kuchařky v jídelně před vyučováním připraví švédské stoly, na kterých nechybí pečivo, marmelády, sýry, müsli nebo ovoce a zelenina. Žáci snídají za dvacet korun, jejich rodiče za třicet.
Zájem stoupá

Zájem o snídaně každým dnem stoupá, a to mezi školáky i jejich rodiči. Podle pedagogů si tak na první jídlo dne, které odborníci na výživu považují za nejdůležitější, najdou čas i ti, kteří ho jinak opomíjejí. Ředitelka Hamousová navíc dodává, že největší zájem je překvapivě o ovoce.
Podle průzkumu ministerstva zdravotnictví pravidelně snídá 85 procent druháků, s věkem ale počet dětí, které den začínají nad talířem, ubývá. V šestých třídách snídá jen 64 procent žáků, v osmých už jen polovina.

Stravovací návyky přitom děti získávají hlavně od svých rodičů. Podle nedávného průzkumu společnosti Mixit.cz, která na internetu prodává snídaňové pochutiny, 80 procent dospělých Čechů snídá maximálně 15 minut. A málokdo jí v klidu, většinou u toho lidé čtou noviny, brouzdají po internetu nebo čtou pracovní e-maily.
Stále stejné menu

V ranním jídle ale nejsme moc vynalézaví, skoro polovina lidí většinou každé ráno jí téměř totéž. A čtyřem procentům Čechů stačí jen tekutá snídaně, tedy káva, čaj nebo džus.

„Průzkum odhalil především to, že pro Čechy není snídaně rozhodně nejdůležitějším jídlem dne a že to není jídlo, kterému jsou ochotni věnovat se víc, než je nutné. Jen málo Čechů si chce snídani užít," shrnuje průzkum Martin Wallner z Mixit.cz.

Ideální snídaně jsou podle dietologů ovesné vločky. Protože obsahují hodně bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminy skupiny B, železo a zinek, jsou nejhodnotnější cereálií a snadno stravitelné. Naopak nevhodné jsou kukuřičné lupínky s mlékem, pečivo s marmeládou nebo vajíčka se slaninou. Zapít se první jídlo dne může čajem, ředěným džusem nebo kávou s mlékem.

„Snídaně plní řadu úkolů – slouží především k doplnění energie po nočním lačnění a k zajištění vyrovnané hladiny krevního cukru během dopoledne. Studiemi je navíc prokázáno, že kdo snídá, sní menší množství jídla během dne, netrpí pocity hladu a lépe hubne," vysvětluje dietoložka z iniciativy Vím, co jím Karolína Hlavatá.

0 Košík Nahoru