Za každý nákup až 7 % v kreditech zpět! Čím více nakoupíte, tím více nasyslíte. :) 

Nový borůvkový Mixit Drink je již v prodeji!

Kuchyně.cz: vločky

Zdroj: Kuchyně.cz 5/2012

Mixit kuchynecz 12 5 o Mixit kuchynecz 12 5

vločky

Na první pohled nevypadají příliš lákavě, ale vyplatí se mít je doma ve spíži. Jsou totiž nejen zdravé, ale zachrání vás, když nebudete mít z čeho uvařit oběd, nebo také ve chvíli, kdy vás bude honit mlsná.

JÁHLOVÉ VLOČKY Jejich velkou výhodou je, že neobsahují lepek. Hodí se na přípravu kaší, do polévek, dají se použít i jako samostatná příloha. POHANKOVÉ VLOČKY Stejně jako jáhlové vločky neobsahují lepek a jsou také významným zdrojem rutinu, což je látka, která vrací pružnost cévám a pomáhá proti křečovým žilám a při hemoroidech. Hodí se k zahuštění polévek, na přípravu kaší, pomazánek, karbanátků nebo i jako příloha.

ŽITNÉ VLOČKY Stejně jako např. ovesné vločky obsahují řadu cenných látek - rostlinné bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy, minerály, vlákninu. Významný je hlavně obsah železa a také vitaminu B.

OVESNÉ VLOČKY Jsou ze všech vloček nejpoužívanější.

Obsahují především bílkoviny, minerální látky, vitaminy skupiny B, vápník, železo, fosfor a také lecitin, který je důležitý pro výživu nervů - díky němu například snáze vstřebáváme nové informace a lépe se učíme. Vločky jsou také známé svým obsahem lehce rozpustné vlákniny, která reguluje cholesterol a cukr v krvi. Často proto tvoří významnou část výživy sportovců, například atletů, ale také rekonvalescentů. Mají přímý vliv na trávení a chrání nás před onemocněním tlustého střeva i před kardiovaskulárními nemocemi a ischemickou chorobou srdeční. Tlumí také zvýšenou činnost štítné žlázy.

Pohankové bochánky

PŘÍPRAVA 35 MINUT * KYNUTÍ 90 MINUT * PEČENÍ 25 MINUT

700 g žitné mouky * 250 g mletých ovesných vloček * 50 g pohankových vloček * 1 kostka droždí (42 g) * 1 lžička cukru * drcený kmín * sůl * hladká mouka na vál * ovesné vločky a slunečnicová semínka na posypání 1 Ve vhodné nádobě smícháme 2 dl vlažné vody s rozdrobeným droždím, lžičkou cukru a lžící mouky a kvásek necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme zbylou mouku s mletými ovesnými vločkami a trochou soli a kmínu. 2 Pohankové vločky zalijeme asi 2 dl vroucí vody a necháme 5 minut stát. Pak je zapracujeme spolu se vzešlým kváskem do moučné směsi a vzniklé těsto necháme přibližně hodinu kynout na teplém místě.

3 Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném válu malé bochánky, které necháme znovu 30 minut kynout. Pak je přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je na povrchu studenou vodou a posypeme celými vločkami a slunečnicovými semínky. Vložíme je do trouby vyhřáté na 220 °C, po 5 minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova.

Vepřová polévka se sýrovými knedlíčky

PŘÍPRAVA 20 MINUT * VAŘENÍ 100 MINUT

500 g vepřových žeber * 1/2 brokolice * 1-2 bobkové listy * několik kuliček celého pepře a nového koření * sůl * nasekaná pažitka na posypání KNEDLÍČKY: 50 g ovesných vloček * 1 vejce * 50 g jemně nastrouhaného eidamu 1 Žebra vložíme do hrnce, zalijeme je asi 2 l studené vody, přidáme bobkové listy, nové koření a celý pepř, osolíme, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 90 minut. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na hladině.

2 Vločky umeleme a smícháme s rozšlehaným vejcem a sýrem tak, aby vznikla hustá hmota.

3 Vývar slijeme, koření odstraníme a z žeber obereme maso. Vrátíme ho zpět do vývaru, znovu jej přivedeme k varu a přidáme brokolici rozebranou na růžičky. Z připravené vločkové hmoty lžičkou tvoříme malé knedlíčky, které zavaříme do vroucí polévky a vaříme ještě 3 minuty. Hotovou polévku posypeme nasekanou čerstvou pažitkou.

Sestřička versus ministr

Na tuto polévku pro rodinu sestra musí pracovat minimálně 23 minut, zatímco ministr jen 3 minuty.

Ovesná kaše s horkými jahodami

PŘÍPRAVA 10 MINUT * VAŘENÍ 10 MINUT

3 dl mléka 150 g jahod 100 g ovesných vloček 1 lžíce cukru sůl jahody a lístky čerstvé meduňky na ozdobení 1 Ovesné vločky zalijeme 3 dl vody a necháme stát. Jahody očistíme, nakrájíme a nasypeme do kastrůlku. Prosypeme je cukrem a za stálého míchání přivedeme k varu.

2 Z vloček slijeme přebytečnou vodu, lehce je osolíme a přidáme k rozvařeným jahodám. Kaši promícháme, přilijeme mléko a za stálého míchání vaříme pomalu asi 5 minut.

3 Kaši rozdělíme do misek nebo talířů a každou porci ozdobíme čerstvými jahodami a lístky meduňky.

BEZVA KAŠE Na www.mixit.cz si můžete vybrat ze tří základů: * Vtipná kaše (sušené plnotučné mléko, ovesné vločky) * Sójová bezlepkaše (pohankové vločky, sušené sójové mléko) * Jáhlovka bezlepková (jáhlová kaše, vanilka, cukr, rýžová mouka, sůl) NEBO MŮŽETE OCHUTNAT TŘI HOTOVÉ SMĚSI: * Dolce Banana * Vařila myšička kašičku * Bobule v rejži

Müsli tyčinky

PŘÍPRAVA 20 MINUT * PEČENÍ 40 MINUT 200 g másla nebo rostlinného tuku * 100 g mletých ovesných vloček * 50 g pšeničných vloček * 50 g jáhlových vloček * 3 lžíce medu * 2 lžíce cukru * 30 g slunečnicových semínek 30 g kukuřičných lupínků * 20 g sušených meruněk * 20 g sušených brusinek 1 V misce smícháme ovesné, pšeničné a jáhlové vločky, přidáme semínka, kukuřičné lupínky, na malé kousky nakrájené sušené ovoce a med a dobře promícháme.

2 V jiné misce utřeme změklý tuk s cukrem, přidáme vločkovou směs a dobře propracujeme. Hmotu rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 40 minut.

3 Po vychladnutí nakrájíme upečenou hmotu na proužky, tyčinky nebo čtverečky.

TIP: Domácí müsli tyčinky jsou skvělé ke svačině i k snídani. Uložte je v krabičce na suchém místě, vydrží vám bez úhony až 14 dní - pokud je ovšem dříve nespotřebujete.

Slavnostní oběd se bez knedlíčkové polévky neobejde!

0 Košík Nahoru