Špatně se vám mixuje? Něco nefunguje? Zkuste si prosím Mixit pustit třeba v prohlížeči Edge, my to zatím opravíme. Omlouváme se!

nova.cz: Co na tebe prozradí oblíbená čokoláda

Zdroj: nova.cz 14.7.


Co na tebe prozradí oblíbená čokoláda

Jaká je tvoje oblíbená čokoláda? Nepodstatný detail, který se může hodit snad jen v případech, kdy na poslední chvíli vybíráš dárek pro kamarádku. Ale že by čokoládové chutě mohly vypovědět také něco o lidské povaze?

Lidé se rádi rozdělují na různé typy podle oblíbené příchutě zmrzliny, podle barvy vlasů, data narození, a třeba v Japonsku i podle krevní skupiny. A u čokolády to ještě nikdo nezkusil? My to riskneme a ty nám dej vědět, jestli na tebe některá charakteristika sedí.

Plněná čokoláda - bonboniérová
 
Kulturní fanynka a sběratelka zážitků - obráží výstavy, divadelní premiéry, chodí i do zapadlého městského kina, kde nikdo kromě ní ještě nebyl, na letní festivaly má už teď sbalený batoh. A proč? Život je přece jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co ochutnáš. Pokud jsi bonboniérová, nemusím ti prozrazovat, z jakého filmu tohle moudro je. Holka, která v obchodě sáhne po bonboniéře s různými druhy náplní, je otevřená novým zkušenostem a život si ráda vychutnává.

Bílá čokoláda - introvertka
 
Tuhle holku spousta lidí přehlédne, obtížně si vybavují její jméno a vlastně si ani nejsou jisti, odkud by ji mohli znát - ale její opravdu blízcí přátelé vědí, co má tahle křehká duše nejraději - vzácnou bílou čokoládu. Bílá čokoláda se vyrábí z kakaového másla, ale na rozdíl od mléčné neobsahuje kakaovou hmotu. Naopak je v ní sušené mléko a cukr. Komu se podaří proniknout blíže k srdci této bledulky, bude překvapen, nakolik čistou duši má.
 
Hořká čokoláda - procentová
 
Tahle holka si hlídá štíhlou linii, zajímá se o trendy ve zdravé výživě a místo čokoládových kousků obvykle křoupe mrkev, v extrémnější verzi i celer. Pracovat jako výživová poradkyně je možná dokonce její vysněné povolání. O různých druzích čokolády toho ovšem moc neví, pro ni existuje jen jediná - kvalitní hořká čokoláda. Rozlišuje jedině mezi stupni “drsnosti”, tedy podílu kakaa: v pondělí si dává na rozjezd 60 %, ve středu 70 % a o víkendu to pořádně rozjede s 85 %. Ví, co dělá - čokoláda totiž obsahuje i prospěšné látky: hořčík, který je dobrý na mozek a flavonoidy, což je druh antioxidantů, které obsahuje například i zelený čaj.
 
Vyzkoušej třeba:
 
* Bílá čokoláda Carla: čokoláda z kakaového másla a plnotučného mléka z extraktem madagaskarské vanilky
 
* Arašídové M&M’s: Lahodná čokoláda v křupavé polevě s nezaměnitelným „m“ se nyní skrývá v nových baleních, včetně velkorysého objemu 150 gramů, což potěší nejen skalní milovníky M&M’s.
 
* Mléčná čokoláda s oříšky Urzi: Čokoláda se vyrábí v Toskánsku dle starodávných receptur bez přidávání lecitinu. Nepoužívají průmyslovou metodu konšování, která spočívá ve zdlouhavém zapracování ingrediencí do čokoládové hmoty. Tímto procesem se částečně ztrácí aroma a dochází i k mechanickému poškození přísad. V ČR prodává Wine Food Market.
  
* Čokoládové plody moře Laguna, Carla: formované bonbony ve tvaru mořských plodů s lískooříškovou náplní (55 %) v mléčné (30 %) a bílé (15 %) čokoládě.
 
* Mléčná čokoláda s konopnými semínky Carla: Konopné semínko je zdrojem esenciálních polynenasycených mastných kyselin. A navíc nové tenké 70% čokolády si můžeš přibalit i do batohu.
 
* Mačokoláda Mixit: Zelený čaj Matcha si rozumí s kdejakou dobrotou, třeba s bílou sametovou čokoládou Velvet a pistáciemi v tmavé Elianza Noir 55%. Kombinace naprosto excelentní!

Tabulková mléčná - nejlepší kámoška
 
Víš, že se jí můžeš vždycky s důvěrou svěřit a tvoje tajemství zůstane jen u ní. Kámoška, která k tobě na návštěvu vezme čokolády alespoň dvě, protože ví, že se zdrží celé odpoledne. Dokáže dlouze vyprávět, ale i pozorně naslouchat. Prostě tvoje nejlepší kámoška, se kterou můžete podniknout výlet, nebo se spolu dívat na film - vždycky to bude pohoda. Jenom bacha na obsah kakaa, abys nenatrefila na falešnou čokoládu. Čokoláda si může říkat čokoláda jen, pokud má alespoň 25 % kakaové sušiny a ta kvalitní jí má alespoň 30 %.

Čokoláda s příchutí - voňavá
 
Schválně, tahle holka si určitě dává záležet i na výběru parfému. Čich je totiž jejím hlavním orientačním smyslem. Zajímavé čokolády s jahodovým nebo mentolovým aroma, speciální kořeněné s chilli, zázvorem nebo skořicí dokáže ucítit na sto honů. Nemusí to být nutně holka s nosem nahoru, kterou zajímá jen vzhled, i když to, jak působí na ostatní, je pro ni důležité. Může to vypadat, že si snaží držet odstup, ale ve skutečnosti je velice přátelská a s lidmi, které dobře zná, se o čokoládu rozdělí.

Čokoláda s kousky - parádnice
 
Tabulková čokoláda, ve které nic víc není? Máloco zklame tuhle milovnici doplňků víc, než obyčejná čokoláda. Potrpí si na oříšky, vyčnívající mandle, směsi želé, rozinek, tyčinky se sušenkou a další nazdobené kousky. Ráda parádí i sama sebe, do obchodu chodí lovit módní kousky - topů, kabelek a bot má doma plnou skříň. Když na ni padne smutek, uklidní ji jedině nakupování s kamarádkou - nebo oblíbená čokoláda.
 
Brusinky a semínka v čokoládě - party holka
 
Ať už je navštěvuje nebo pořádá, na oslavách se spoustou lidí je tahle holka ve svém živlu. Ráda se baví, směje a poznává nové přátele. Při doplňování sladkých zásob míří do stánků s váženým zbožím - miluje lískové oříšky v mléčné polevě, rozinky v jogurtu a slunečnicová semínka v čokoládě. Potřebuje mít taky vždycky nějakou drobnost po kapse - třeba mandle v hořké nebo kousky hrušek a malin v mléčné čokoládě. V něčem je podobná parádnici, ale na rozdíl od ní místo zdobení raději „zobe” - veselé zážitky z akcí i křupavé chutě z pytlíku.


Muffiny a Sacher dort - vypečená
 
Tahle holka na kalorie kašle, čokoládu a sladké má prostě ráda. Starat se o zdraví lidského těla by nechtěla, zato o duši pečovat umí. Jejím koníčkem je pečení, ať už se vrhne na sadu pestře zdobených muffinů nebo na čokoládové dorty - zvládne vykouzlit brownies, netradiční čokoládový dort s červenou řepou nebo vídeňskou klasiku - Sacher. A když není v plánu pečení zrovna z čokolády, vytvoří alespoň neodolatelnou čokoládovou polevu. Na něco by si ale tahle bezstarostná a veselá povaha měla dávat pozor - ujíždět na čokoládě je fajn, ale je dobré pohlídat si, aby obsahovala pouze kakaové máslo, nikoliv rostlinné tuky. Je zdravější pro tělo, a mimoto taky lépe chutná.

0 Košík Nahoru