Svět ženy: Křupavé drobení

Zdroj: Svět ženy 3/2013

Mixit svet zeny 3 o Mixit svet zeny 3

Křupavé drobení

Někdo si dá jen rohlík, jiný snídá na vidličku, ale možností je víc...

Spousta z nás si každé ráno ke snídani dopřává pořádnou porci müsli v kombinaci s mlékem či jogurtem s hřejivým pocitem u srdce, že děláme něco opravdu dobrého pro své zdraví.

Samá dobrota

Díky ovesným vločkám, které tvoří základ těchto směsí, najdeme v tomto pokrmu skutečně velké množství vlákniny, která prospívá trávení, nezatěžuje organizmus, současně vyvolává pocit sytosti, což zvlášť oceníme, pokud se snažíme například zhubnout. V kombinaci s přiměřeným množstvím ořechů a sušeného ovoce, které jsou zásobárnou důležitých minerálů a vitaminů, to skutečně bývá dobrá volba. Určitým problémem může být, pokud směs obsahuje také kousky čokolády nebo je nadmíru doslazovaná cukrem či medem. Pozor také na zapékané a křupavé müsli, které je navíc často plné tuků. Takové produkty jsou zpravidla chutnější, štíhlé linii ale zrovna nesvědčí. Faktem je, že nejjednodušší příprava müsli se nabízí právě z některé koupené suché směsi ovesných vloček, kousků různého ovoce, ořechů a semínek. Ty běžně obsahují i jiné obilné vločky, například pšeničné nebo žitné. Předností suchého müsli je, že je lze skladovat po řadu let, jeho příprava je rychlá, stačí je smísit s mlékem nebo jogurtem.

Zkuste originál

Původní typ müsli ovšem představuje čerstvě připravená směs ovesných vloček, předem namočených ve vodě nebo ovocné šťávě. Mezi další obvyklé přísady patří kousky nakrájeného nebo strouhaného čerstvého ovoce (jablek, banánů, lesních plodů, hroznů, manga), dále sušené ovoce, mléčné výrobky (jogurt, tvaroh), citronová šťáva, strouhané ořechy, semínka, skořice a med. K této přípravě se ale nehodí čerstvé mléko, protože se snadno sráží například působením kyselin z jablka. Ať už se rozhodnete nějaké to müsli koupit, nebo si připravit směs podle své chuti, budete vždy vítězem v tom správném zdravotním stylu.

Z historie

Pokrm zvaný müsli začal jako první podávat roku 1900 pacientům ve své nemocnici švýcarský lékař Maxmilian Bircher-Benner. Šlo o druh pokrmu z obilnin, zejména neupravených ovesných vloček, čerstvého ovoce a zeleniny.

Tato strava tvořila stěžejní část jeho léčby. Obliba müsli začala stoupat od 60. let 20. století v souvislosti s rostoucím zájmem o zdravou a vegetariánskou stravu.

Lesní ovoce

VÝROBCE/DISTRIBUTOR: Mixit, Praha SLOŽENÍ: Plátky mandlí, ovesné vločky bio, ovesné lupínky bio, pšeničné, žitné a ječné vločky, ovesné otruby, čokohobliny, kakao, mléko aj. SVĚT ŽENY ZJISTIL: Jemná chuť ovoce a čokolády, intenzivní vůně, křupavé, v praktickém balení HMOTNOST: 750 g ORIENTAČNÍ CENA: 179 Kč SUBJEKTIVNÍ HODNOCENÍ REDAKCE: * * * * *

0 Košík Nahoru