Nové dárkové boxy Mixit pro Vánoce 2019 jsou tady! 

Tina: Mlsejte bez lepku

Zdroj: Tina 07/2016


Mlsejte bez lepku

Tak rádi byste si občas dopřáli kousek dobré bábovky nebo koláče, ale lepek vám nedělá dobře? Nevadí, obejdete se i bez něj.

Nestrávený lepek se usazuje ve střevech a blokuje vstřebávání dalších látek z potravy. Tento usazený lepek tvoří někdy až pětinu celkové hmotnosti těla. Stokilový člověk tak může mít ve svém těle až neuvěřitelných dvacet kilogramů usazeného lepku,“ říká Martin Kolár, expert v oblasti přírodní léčby. „Při vysoké nadváze však nestačí jen vynechání bílé mouky, neboť lepek je obsažen také v žitu, ječmeni a ovsu. Alespoň na pár měsíců je dobré nasazení bezlepkové diety. Bezlepkových potravin je dnes na trhu naštěstí dost. Poznáte je podle toho, že jsou označeny symbolem přeškrtnutého klasu.“

Při domácím pečení ušetříte
K bezlepkovým obilninám patří pohanka, kukuřice, proso, rýže, amarant nebo quinoa. Je ale pravda, že bezlepkové výrobky jsou ve srovnání s běžným pečivem výrazně dražší. Proto se vám vyplatí, když si je upečete sami. Spoustu báječných receptů na domácí koláče, dorty, dezerty i slané pečivo najdete například v kuchařce Sladký život bez lepku od Alžběty Švorcové (vydavatelství Slovart, 2015).

Obstarejte si tu správnou mouku
Než se pustíte do práce, musíte si pořídit tu správnou mouku. V obchodech je dnes k dostání mnoho různých druhů. Například mouka Mix B je vhodná na pečení světlého chleba a pečiva, hodí se i na kynuté koláče, slané pečivo, langoše, pirohy nebo šišky. Některé chlebové mouky obsahují kmín - pokud ho při pečení nepotřebujete, mouku jednoduše prosejte. Tuto mouku nepoužíváme k výrobě sladkého pečiva. Mouka UNI je univerzální bezlepková mouka, ze které můžete upéct koláče z piškotového těsta, dorty, linecké cukroví nebo různé ovocné koláče a dezerty. Mnohostranné využití má také mouka Farina. Dají se z ní udělat lívance, palačinky, ovocné knedlíky z bramborového těsta, šišky či pirohy. Mouka PK je zase určená k přípravě jemného pečiva (rolád, cukroví, křehkého pečiva). Někdy mohou mouku nahradit i strouhané ořechy a mandle. Mandlová mouka je v bezlepkové kuchyni jednou z nejoblíbenějších surovin. Vyrábí se z loupaných (blanšírovaných) nebo neloupaných sladkých mandlí, které se nejdřív lisováním zbaví oleje a následně se umelou najemno. Mandlová mouka se používá hlavně do dortů a cukroví, krémů a dezertů. Můžete z ní ale vyrobit i vynikající domácí marcipán.

Použijte vanilkový cukr bez lepku
Při pečení vždy používejte kypřicí prášek a vanilkový cukr bez lepku (ano, i tyto ingredience mohou obsahovat stopy lepku). Suroviny, se kterými pracujete, by měly být čerstvé a měly by mít pokojovou teplotu (vyndejte je předem z chladničky). Dobře je promíchejte, aby vám v těstě nezůstaly žádné hrudky. To bezlepkové se také mnohem víc lepí, proto je třeba vál pořádně pomoučnit, případně si ještě potřít ruce tukem. Křehké těsto je dobré rozválet mezi dvěma pečicími papíry. Roztíráte-li ho na plech či do dortové (bábovkové) formy, použijte stěrku nebo si pomoučněte ruce a těsto do formy jemně vtlačte.

Koláče a šátečky můžete zmrazit
U bezlepkových moučníků platí, že nejlepší je konzumovat je pokud možno čerstvé - ideálně v den, kdy jste je upekli. Bezlepkové cukroví ale bez problémů vydrží i měsíc, pouze je třeba skladovat ho v uzavřené plechové dóze. Kynuté koláče, tvarohové šátečky, moravské koláče nebo rohlíčky se dají také zmrazit. Uvidíte, že až je potom někdy příště nabídnete návštěvě, sklidíte úspěch. Po rozmrazení totiž chutnají jako čerstvé.

POHANKA
do cukroví i zavářky

Tato mouka je vhodná nejen pro celiatiky (lidi trpící nesnášenlivostí lepku), ale také pro všechny, koho trápí cévní onemocnění. Pohanka totiž obsahuje rutin, který má blahodárný vliv na cévy. Je bohatá na vitaminy B1, B2, E, C, zinek, měď selen a hořčík. Používá se například jako zavářka, ale velmi často také do cukroví. Máte rádi bábovku, ale je na vás moc těžká? Upečte ji z pohankové mouky.

Uvidíte, jak si pochutnáte.

2 TIPY na lahodné BEZLEPKOVÉ DEZERTY Tvarohové šátečky Na 16 kusů potřebujete: Těsto: 1 měkký tvaroh (250 g) 300 g bezlepkové mouky 100 g moučkového cukru, 1 vejce 1 bezlepkový kypřicí prášek (vinný kámen 20 g), 4 polévkové lžíce oleje 1 vejce na potření Náplň: 4 jablka, 1 lžička citronové šťávy 1 balíček vanilkového cukru 1. Tvaroh smícháme s prosátou moukou a moučkovým cukrem. Přidáme vejce, kypřicí prášek, olej a vypracujeme hladké těsto, které necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.

2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Pokapeme je citronovou šťávou a promícháme s vanilkovým cukrem.

3. Odleželé těsto znovu důkladně propracujeme a rozválíme na plát silný 3 mm. Rozkrájíme ho na obdélníky 10 x 12 cm. Na polovinu každého obdélníku dáme jablka, druhou půlku třikrát nakrojíme. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, obdélníky přeložíme a okraje dobře přitiskneme k sobě.

4. Šátečky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení je necháme vychladnout a před podáváním ještě každý zlehka pocukrujeme.

Doba přípravy: 50 minut (bez odležení) 1 porce obsahuje: 624 kJ/149 kcal


Čokoládová roláda

Na 10 kusů potřebujete: Korpus: 150 g hořké čokolády, 5 vajec 25 g lískových oříšků 180 g krupicového cukru Náplň: 250 ml smetany ke šlehání 20 g krupicového cukru, 10 g kakaa 60 g jahodového džemu Dohotovení: kakao na posypání pár kousků jahod 1. Čokoládu za stálého míchání rozpustíme v horké vodní lázni. Přelijeme ji do misky a necháme mírně vychladnout. Žloutky dáme do rozpuštěné čokolády, přidáme nastrouhané oříšky a vyšleháme. Z bílků s krupicovým cukrem ušleháme pevný sníh. 2. Do čokoládové hmoty přidáme asi polovinu sněhu a dobře promícháme. Potom hmotu přidáme ke zbylému sněhu a velmi zlehka promícháme. Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 15 minut. Po upečení korpus i s papírem sundáme z horkého plechu a necháme ho úplně vychladnout.

3. Smetanu svaříme s cukrem a kakaem a necháme vychladit (nejlepší je svařit ji den předem). Z vychlazené smetany ušleháme pevnou kakaovou šlehačku. Vychladlý plát otočíme na čistý pečicí papír. Papír, na kterém se korpus pekl, opatrně odtrhneme. 4. Korpus potřeme jahodovým džemem a pak šlehačkou. Pomocí papíru ho stočíme do rolády a povrch posypeme kakaem. Roládu dáme asi na hodinu do chladničky ztuhnout a pak ji ihned nakrájíme na porce. Můžeme ji ozdobit jahodami. Roláda je křehká, neuchováváme ji do druhého dne. Doba přípravy: 60 minut (bez odležení) 1 porce obsahuje: 1357 kJ/324 kcal

KUKUŘICE na chleba a tortillu Kukuřičná mouka má všestranné využití. V Mexiku z ní dělají tradiční placky zvané tortilly, v Rakousku se z ní připravují škubánky a v Itálii se z ní zase vaří proslulá polenta. Kukuřičná moučka (škrob) slouží k zahušťování a kukuřičnou strouhanku můžete použít k obalování masa nebo třeba zeleniny.

Foto popis| Zdravé dobrůtky si můžete objednat a dokonce sami namíchat na www. Mixit.cz.Foto popis| Zdravé dobrůtky si můžete objednat a dokonce sami namíchat na www. Mixit.cz.

0 Košík Nahoru