TrendyZdraví.cz: Lyofilizované ovoce pro mlsání i pečení

Zdroj: TrendyZdraví.cz: 3. 6. 2011

Trendyzdrav%c3%ad.cz 2011 06 03

Lyofilizované ovoce pro mlsání i pečení

Křupavé ovoce z Mixit je ideální pro mlsání u televize, při kterém nepřiberete ani gram tuku, zato nespočet vitaminů. Lahodné ovoce sušené lyofilizací na jazyku jemně šumí, labužnicky křupe a navíc je předpisově zdravé. O kolika lahůdkách můžete tohle říci?
Sušení mrazem bez přidaného cukru

Lyofilizace je proces, při kterém je ovoce sušeno hlubokým mrazem a za velmi nízkého tlaku. Díky němu voda z ovoce sublimuje a nemrzne, čímž se předchází poškození původní struktury ovoce a je zachována naprostá většina vitamínů, o které ovoce běžným sušením přichází. Navíc si ponechává svou přirozenou barvu a barviva jsou lyofilizovanému ovoci zcela cizí. Oproti běžnému „horkému“ sušení, je ovoce sušené mrazem také 100% přírodní a bez přidaného cukru, který běžně dostupné sušené plody obsahují v poměrně velkém množství. Klasicky sušené ovoce (především pak jahody, maliny nebo kyselé plody jako kiwi) je totiž před sušením namáčeno do cukrového nálevu s pektinem, který slouží jako konzervant, což lyofilizované ovoce nepotřebuje. I bez cukru vydrží ve vaší spíži až 18 měsíců. Pokud ho tedy dokážete tak dlouho ochránit před mlsnými jazýčky.
Na pečení stačí namočit

Hospodyňky pak určitě potěší, že lyofilizované ovoce je navíc ideálním společníkem pro pečení a vaření. Stačí ho namočit na pár minut do vody a v jakékoliv roční době máte rázem mísu plnou čerstvého ovoce, které můžete použít do koláčů, na omáčky i na lahodné ovocné koktejly. Do těch stačí dokonce nasypat ovocný prach, který zbude na dně balení. Smíchejte ho s mlékem a máte svěží a čerstvý ovocný shake.

Lyofilizované ovoce je k dostání na www.mixit.cz. Tubus nabitý ovocnou směsí se jmenuje Křupavé ovoce a 150 gramovou směs jahod, malin a banánů tu koupíte za 199 Kč. Jen pro ilustraci: 100 gramů lyofilizovaného ovoce se rovná přibližně kilogramu čerstvého, takže se těšte na ovocnou bombu!

0 Košík Nahoru