Nové dárkové boxy Mixit pro Vánoce 2019 jsou tady! 

Zemědělec: Zákaz výrobků s palmovým olejem?

Zdroj: Zemědělec 12/2016


Zákaz výrobků s palmovým olejem?

Návrh zákona na zákaz prodeje výrobků s palmovým olejem ve školách a nemocnicích hodlá předložit poslankyně Olga Havlová, podle níž konzumaci palmového oleje odborníci doporučují maximálně omezovat, je to kvůli extrémně vysokému obsahu nasycených mastných kyselin a v důsledku toho i zvýšení rizika aterosklerózy a srdečně cévních onemocnění. Havlová to uvedla na setkání s novináři v rámci semináře k problematice palmového oleje, který se uskutečnil minulý týden v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR v Praze. Podle ní by se tak potraviny s palmovým olejem zařadily mezi další zdravotně rizikové výrobky, které by byly ze zákona ve školách zakázány.

Specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková připomněla, že palmový olej se dostal do popředí kvůli úpadku margarínů. Dříve se ve větší míře používalo máslo, které bylo z cenových důvodů nahrazeno margaríny. „Následně se však zjistilo, že nejsou vůbec zdravé a potravinářský průmysl sáhl jako první po tom, co se nabízelo, a to byl palmový olej,“ přiblížila. V současnosti se palmový olej nachází zejména v levných sladkostech, vysoce průmyslově upravovaných, ale také kosmetice. Předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal poznamenal, že nasycené mastné kyseliny v potravinách mohou člověka poškozovat, pokud se jich konzumuje velké množství.

Předseda Akademie soběstačnosti Stanislav Miller poukázal na to, že Evropská unie ročně spotřebuje zhruba sedm milionů tun palmového oleje a více než polovina skončí v motorech automobilů nebo na jiné energetické využití. „ To, že EU nutí své členské státy k tomu, aby povinně přimíchávaly biosložku do nafty, a tím pádem využívali palmový olej, ničí životní prostředí hlavně v Malajsii a Borneu,“ prohlásil. Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Dany Večeřové by však návrat výrobců potravin od palmového oleje k částečně ztuženým tukům mohl znamenat zhoršení veřejného zdraví. Náhrada palmového oleje slunečnicovým nebo jiným rostlinným olejem například při smažení je podle ní snadná. Špatně jde ale tento olej nahradit u tzv. strukturních tuků, které jsou součástí například margarínů. „Někteří výrobci, aby vyhověli mediálním tlakům nebo požadavkům obchodních řetězců, zvažují návrat k částečně ztuženým tukům, protože problematiku transmastných kyselin momentálně v České republice nikdo příliš neřeší,“ upozornila Večeřová. Konzumace transmastných nenasycených kyselin má přitom vliv na vznik cukrovky, obezity a ischemické choroby srdeční.

Podle Večeřové by proto tato změna dopadla na zdravotní stav populace. „Nejlepší náhradou za palmový olej, kde je jeho přítomnost nutná z technologických důvodů, je palmový olej získávaný z udržitelných zdrojů,“ dodala. Jde o olej, který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou.

Někteří výrobci potravin od používání palmového oleje ustupují především z ekologických důvodů. Používání tohoto oleje podle ekologů i řady politiků vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii. Světový fond na ochranu přírody (WWF) uvádí, že rozšiřování plantáží olejných palem vede k devastaci tropických deštných lesů, způsobuje erozi půdy, zvýšení produkce skleníkových plynů a úhyn chráněných druhů živočichů. Ministr zemědělství Marian Jurečka již dříve řekl, že používání palmového oleje nepředstavuje zdravotní problém, ale problém etický. Podle něj všichni velcí čeští výrobci využívají pouze olej z certifikovaných zdrojů.

Filtry na prodej výrobků bez palmového oleje zavedl například internetový obchod Rohlík. cz. Mixit.cz zase odstranil ze své nabídky veškeré produkty s palmovým olejem. Výrobky s palmovým olejem se neprodávají ani farmářských trzích na pražské Náplavce a na náměstí Jiřího z Poděbrad. „Tato problematika se týká hlavně pekařů a cukrářů, kteří někdy používají palmový olej při výrobě krémů nebo trvanlivého pečiva. S těmi, kteří palmový olej používali, jsme se dohodli na nahrazení palmového oleje jiným olejem či tukem, který nemá tak výrazné negativní dopady na životní prostředí,“ uvedl Jiří Sedláček ze společnosti Archetyp, která tržiště provozuje. Podle ekologického sdružení Greenpeace ale velké společnosti stále nedokázaly garantovat, že potravinářská výroba deštné pralesy neničí. Z testu aktivistů nejhůře dopadly nadnárodní firmy Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson a PepsiCo. „Výrobky s palmovým olejem od těchto společností jsou přitom zastoupeny ve velké míře i na českém trhu, ať už jde o zubní pasty Colgate, krémy Neutrogena či brambůrky Lay's,“ uvedli již dříve aktivisté v tiskové zprávě. ?

0 Košík Nahoru