Kluci, sladíte? Barvíte? Umíte biomüsli?

Uvod

"Kluci, přidáváte do vašeho müsli cukr? Není přeslazené jako to v obchodě? Čím musli a kaše konzervujete a jak je to s trvanlivostí?" ..takto jsme dotazováni denně. Jak to s námi tedy vlastně je?

" Nejsme ortodoxní light, fit, slim ani bojovníci proti cukru. Chceme nabídnout čerstvé, chutné, kvalitní a zdravé. Nejsme Bio extremisté. Zkrátka nám jen přestává chutnat zboží z řetězců."

Je to tak, nabídka obchodních řetězců se zdá být často levná, čím víc ale pronikáme do gastroprůmyslu, tím víc nás mrzí přístup supermarketů k zákazníkovi. Řetězec chce zisk při zachování ceny, výrobce chce přežít. Odnese to tak hlavně kvalita produktu a v důsledku zákazník.

První věc, kterou se patří říci je, že máme rádi sypané müsli! Tedy nezapékané tukem, neslazené. Právě u sypaného müsli vychutnáte každé přirozené křupnutí obilného zrnka či lupínku, doma zapečenému müsli třeba s medem se ale čas od času také neubráníme. A pokud někdo rád dochutí, pak je třtinový cukr v nabídce to nej pro váš müsli mix. Jinak je to u našich extrudovaných cereálií, kde je řepkový cukr obsažen pro vyvážení chuti a často i pro to, abychom se atraktivitou přiblížili mlsným jazykům dospělých a hlavně dětí :) Co je třeba zmínit, naprostá většina našich vloček a ostatních cereálií vč. kaší je českého původu!

Přírodní a přitom tak lahodné.

Na vývoji  snídaňových kaší jsme strávili mnoho času. Vločková "Vtipná kaše" obsahuje jednoduše jemné ovesné vločky a plnotučné mléko, chutná takto i samotná. Instantní základy jáhlovky a rejžovky jsme ale dlouho ladili tak, aby chutnaly skoro všem. Během té doby se nám ale občas ozval někdo z diabetiků nebo alergiků na laktózu, že by si rád také pochutnal. Rozhodli jsme se složení dokonale zjednodušit - rejžovka je pouze z rýže, jáhlovka z jáhel (zařadíme koncem října). Na své si tak přijde každý, kdo rád mixuje, ať má alergii na lepek, laktózu nebo diabetes. Chutnají skvěle zalité horkou vodou i mlékem, někomu samotné, někdo musí řádně namixovat. Nebojte se tedy přidat co je libo! :)

Vtipná kaše už není jen přísloví.

"U nás si zkrátka přijde na své každý..!"

Pro někoho jsou dokonalým prožitkem kukuřičné lupínky s medem a arašídy, jiný naopak ocení chuť, vůni a tvar našich naturálních corn flakes bez cukru.

Cukr je tradičně použit při výrobě čokolád. Například u našich hoblin z belgické čokolády s podílem kakaa kolísajícím kolem 50% nebo u oříšků a ovoce v polevě. Puritán naopak podlehne drceným 100% kakaovým bobům.

Čemu se ale vyhýbáme, je klasické a notoricky známe kandované ovoce, kde přes krystaly cukru často ani nelze rozeznat, o jaký druh se jedná. Naše jablka, ananas, papaja, žlutý meloun, mango ani zázvor neprošly kandováním stejně jako sířením a jsme na to patřičně hrdí.  Samozřejmě bez cukru a nesířené jsou pak rozinky, fíky, datle, moruše, nově physalis (mochyně), švestky a podezřele zázračně zdravé goji. Sušení na slunci se zkrátka jen tak něco nevyrovná.

.. nebo vyrovná? Pak je to lyofilizované ovoce jako jahody, maliny, ostružiny, rybíz, broskve, kiwi, třešně, angrešt nebo pomeranč. Hlavní rozdíl je v chuti, mrazem sušené ovoce totiž křupe , přitom stále voní a vypadá jako čerstvé. Není s podivem, že jsme mu opatřili certifikát CEFF díky výrobě bez konzervantů, umělých barviv, sladidel a glutamátu - zkrátka bez kontroverzních éček.

Křupavé a jako čerstvé.

Tradiční podobu sušeného ovoce u nás mají brusinky, borůvky a višně. Jejich lyozilizovaná podoba nás nenadchla tolik jako proslazená. Chutnají takto zkrátka mnohem lépe i když je přidán slunečnicový olej a cukr pro jejich konzistenci a trvanlivost. Na výběr mají opět milovníci křupavého banánu, nadchne lyofilizovaný stejně jako ten karamelizovaný v medu a cukru. A co se oříšků týče, není třeba se více rozepisovat, ty jsou takové, jak je příroda stvořila :)

"V Mixitu je odsířeno!"

A jak jsme na tom s "éčky"? Jak jinak než dobře :) Těm kontroverzním se zdaleka vyhýbáme, výjimkou byl donedávna oxid siřičitý E220 notoricky známý z meruněk a rozinek. "Zlatou" variantu rozinek jsme proto vyřadili z nabídky a meruňky jsou nyní nesířené a charakteristicky tmavé (ne každý ví, že díky síření jsou plody světlé, kdežto právě přírodním sušením a oxidací vzduchem ovoce tmavne).  Pro alergiky máme tedy dobrou zprávu, siřidel se není třeba bát.

Na výrobu i těch nejlepších čokolád se používá naprosto přátelský emulgátor sojový lecitin, který zdokonaluje její konzistenci. Mimochodem, Mixit a čokoláda bude zanedlouho znamenat menší revoluci i pro gurmány a gurmety! :)

A poslední, o čem bychom dnes rádi, je téma Mixit a biomüsli. Jak jsme již napsali, nejsme bio a nechceme být bio. V kotlině české se bohužel stalo přízvisko "bio" a z "ekologicky kontrolovaného zemědělství" zprofanovaným pojmem, který za vyšší cenu mnohdy nezaručuje ani původ zboží a na který doplácejí ti poctiví. Bio uvádíme u surovin jakožto informaci jednotlivých dodavatelů a pokud můžeme, za obdobnou cenu dáme biu přednost. Je tomu tak ale po zkušenost a pečlivém vybírání, kdy jsme zjistili, že některé suroviny mohou být v biokvalitě dokonce náchylnější na plísně či drobné škůdce. Zkrátka se snažíme být hlavně symbolem čerstvého a zdravého mlsání.

Čerstvé a zdravé - to je Mixit.

Trochu jsme se dnes rozepsali, příště tedy zase něco odlehčeného ze zákulisí! :)

Zpět na všechny články

5 Komentářů k článku Kluci, sladíte? Barvíte? Umíte biomüsli?

Albi

Albi

03. 03. 2013 v 15:16:28

Ahoj, díky Vám za tenhle nápad. Mám celiakii a tak najít dobrou a zdravou snídani není jednoduché, vlastně nebylo :-) Od listopadu nakupuji snídaně u Vás, hlavně kaše!! Je geniální, že jsou bez cukru i to že si do ní mohu namixovat to co mi chutná a dosladím si stevií. Věřím, že řada bezlepkářů je vám a vašemu nápadu vděčná! DÍKY!

Odpovědět
Tom

Tom

22. 05. 2013 v 17:37:29

Tak jsem zklamaný. Nedokážu si nic “namixovat”. Protože je mi nucen cereální základ v příliš velkém podílu a nemůžu se vejít do max. váhy (končím v polovině “ovoce” – nedostal jsem se ani k ořechům). Nechtěli byste umožnit trochu svobodnější volbu a umožnit výběr v procentech (a ne v “natvrdo” definovaných gramech)?

Odpovědět
Breta

Breta

19. 11. 2014 v 11:33:12

dobrý den, sháním musli, ve kterém nebude obsah laktozy ( resp. syrovátková bílkovina ), které musli z Vaší nabídky by jste mi doporučili ? Děkuji.

Odpovědět
Petra

Petra

21. 03. 2015 v 20:07:56

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, zda by bylo možné umíchat mi "na míru" směs Dr. Mačatý bez kokosového cukru (jsem diabetička) a s dvojitou dávkou goji? :-) Předem děkuji za odpověď.

Odpovědět
Anetka

Anetka

03. 09. 2015 v 10:42:06

Co se týče snídaní, moje holky mají rády musli. Jsou obě ještě školkové a milují hračky. Už přemýšlím, co k Vánocům http://www.hracky.be/

Odpovědět

Komentář

0 Košík Nahoru